Monday, October 31, 2011

10 PERKARA YANG MEROSAKKAN OTAK

1.TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI.
Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga,iaiti sebanyak 25% daripada keperluan tenaga badan.Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak.Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.

2.TERLEBIH MAKAN.
Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik.Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan,menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak.Ini mengakibatkan mengantuk,malas,dan hilang daya fokus.

3.MEROKOK.
Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.

4.MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN.
Gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu penyerapan protein dan nutrisi.Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5.MENGHIDU UDARA YANG TERCEMAR.
Otak merupakan pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel-sel otak.Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.

6.TIDUR YANG BERLEBIHAN.
Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita.Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.

7.TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA.
Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantal atau menutup dengan buku atau lengan boleh menyebabkan banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas.Ini boleh mmenyebabkan otak kekurangan oksigen.

8.KURANG IMAGINASI.
Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasah otak kita.Kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan menurun.

9.JARANG BERFIKIR.
Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembap dan tidak aktif.Maka,selalu berfikir akan melatih otak kita bekerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.

10.TIDAK MEMBACA AL-QURAN.
Al-quran merupakan kalimah-kalimah Allah S.W.T.Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan menelakkannya daripada rosak.Tidak membaca Al-quran meyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal.


1 comment:

a r i l said...

info yg menarik..huhu

 

Design by Adam Izzuddin ©| Best View: Google Chrome