Tuesday, May 29, 2012

tutorial buat doodle gune excel

salam sume...ari ni ecah buat julung-julung kalinya nk bt satu tutorial yg direquest oleh kak Cik Angah Humaira..xpernah bt lagi sblum ni..tpi,disebabkan kkk yg ecah syg ni,meh kite tgok mcm mne care-care nk buat doodle gne microsoft excel..senang je sbnarnye.. :D


langkah 1:bkak microsoft excel(xkira yg 2007 or 2010 or yg len2 la)


langkah 2:lukis bahagian muka n tudung doodle macam ecah buat ni...



langkah 3:lukis gmbar baju doodle..atas kreativiti korang ye nk bt fesyen stail ape.... :)


langkah 4:lukis gmbar seluar/kain doodle..korang suke kain,lukis kain xpe..


langkah 5:jom mewarne doodle ni...warna ikut warna kesukaan korang ye.. ^__^

langkah 6:ctrl C,copy setiap satu bahagian yang dilukis tadi..

langkah 7:open paint,ctrl V dekat paint..akan keluar gambar yg korang copy tadi..

langkah 8:klik save as,siap!!! ^__^







kalau korang nak buat fesyen tudung stail lain pun,boleh jugak..
n je yg dpt ecah buat,kalau ade yg keliru,bleh tnye di comment box ye..
jgan segan-segan...selamat mencuba... :)

p/s:doodle agak comot sebab first time buat....



2 comments:

Cik Angah Humaira said...

ok,dah siap,tapi muka je la,hehehe,thanks.

AmirahSyafiqah ♥ said...

comel nya doodle ^_^

 

Design by Adam Izzuddin ©| Best View: Google Chrome